laupäev, 26. märts 2011

Kevadtuuled...

...puhuvad. Tegemist on palju. Aga et kõiki oma tegemistega ikka kursis hoida, tuleb mul ka blogini jõuda.
Otsustasin, et täna on see kauaoodatud päev, mil sissekanne vahepeal nähtud/kuuldud ehetest ära teha. Põhiteemadeks presidendipaar ja Saaremaa saladused.

Alustangi siis presidendipaari aasta alguses toimunud ringvisiidist Rootsi. Tahtsin juba ammu blogil välja tuua, kui kena oli minu arvates kuninganna Silviale kingitud Anneli Tammiku poolt valmistatud pross "Salakiri".


Pross on inspireeritud Haapsalu sallist ja selle ajaloolistest mustritest, saab teada Evelin Ilvese Facebooki lehelt (http://www.facebook.com/notes/evelin-ilves/kingitused-rootsi-kuningale-ja-kuningannale/187851347910127).

Ühtlasi tahtsin välja tuua ka kuu aega tagasi toimunud presidendivastuvõtul Evelini poolt kantud ehtekomplekti. Heitsin pilgu peale ka teistele vastuvõtul olnud ehtele, kuid pean tunnistama, et järjekordselt Anneli Tammiku poolt valmistatud imeilusad kristallist ehted olid igati sobilikud ülejäänud riietuse juurde.


Liigume edasi Saaremaale. Mitte sellepärast, et eelmine presidendipaar sealt pärit on, vaid seetõttu, et mul endal õnnestus üle pika aja kuu aega tagasi taas sinna jõuda. Sain erakordselt positiivse emotsiooni osaliseks, kui külastasin (täiesti juhuslikult!) hetkel Hiinas tegutseva eesti kunstniku Kristiina Krafti näitust "Pärlite müstiline jõud". 
Kristiina Kraft on Eesti vabakutseline kunstnik, kes on oma loomingut esitlenud nii Eestis kui ka välismaal. Pärast Eesti Kunstiakadeemia lõpetamist pühendas ta paar aastat Hiina kalligraafia õppimiseks ja tegeles maailimisega Pekingis (Central Academy of Fine Arts). Ta on ainuke Eesti kunstnik, kes praktiseerib ja õpetab Hiina kalligraafiat ja traditsionaalset maalimist oma külaskäikudel Eestis. Erinevate tehnikate kombineerimise kaudu loob ta kunsti, mis on inspireeritud nii Eesti kui Hiina kultuurist. Üks tema viimastest projektidest on neutraalsest Hiinast pärit pärlitest ehete valmistamine. Kristiinat huvitavad nii Hiina iidne filosoofia, kultuur kui võitluskunstid. Ta õpib Hiinas Tai Chi ja Qi Gongi meistri juures ning annab oma teadmisi edasi edasi ka eestlastele. Kristiina on Eesti suursaadik Hiinas ning on endale võtnud missiooniks arendada Eesti ja Hiina vahelisi kultuurisuhteid. Samuti aitab ta Eesti kunstnikel ja disaineritel luua suhteid Hiina osapooltega (http://www.kunstistuudio.ee/uritused/kristiina-kraft/).

Väljapaneku tegi veel omakorda värvikaks tore giid, kes rääkis täpsemalt materjalide päritolust, tehnikatest ja pärlite omadustest. Olen talle väga tänulik, sest sain tohutult uusi teadmisi. Nt kas teie teadsite, et pärli eluiga on 50-100 aastat ja et ta säilib kõige paremini siis, kui teda kantakse, kuna toitub inimkeha rasvast? Ja seda, et pärleid on ka hallikaid ja rohekas/sinakaid toone? Ja et ülekasvanud pärlid on eriti hinnalised? Ning et ka Eestis on leitud kõige hinnalisemaid - jõepärleid? Siinkohal tuli lausa äriidee hakata neid ise kasvatama...
Igatahes - Krafti eeliseks on see, et ta tegutseb maal, kus kõik tema materjalid - laavakivid, mäekristallid ja pärlid - on toorainena kohapeal kättesaadavad ning seega ka kordades odavamad kui mujalt soetades. Siinkohal tekib mõte, et peaks vist ise ka väikese reisi ette võtma...või siis olemasolevast kruusast, paekivist ja puidust ise midagi põnevat leiutama...


Helena


Kommentaare ei ole:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...