teisipäev, 1. detsember 2009

Hingestatud hõbeehted ehtefestivalilt

Kaunid hõbekõrvarõngad ühe minu lemmiku, Lucy loomingust

Seekordne sissekanne ei olegi minu valmistatud ehete teemal, vaid hoopis üritusest, millest mul õnnestus eile osa saada. Täpsemalt on selle ja muu huvitava ettevõtlusinfo kohta võimalik abi saada leheküljelt www.looveesti.ee

Üritusele minnes oli minu peamiseks eesmärgiks saada osa Aivar Pohlaku esinemisest - tema sõnum pidi seisnema suurelt ja globaalselt mõtlemises. Kuna Pohlak jättis mulle jaanuaris toimunud Eesti Noorte Foorumil 2009 kustumatu mulje (sain teda isegi oma lõpukirjandis tsiteerida), lootsin ka sel korral suurejoonelise kogemuse peale. Aga see, keda eile polnud, oli Pohlak :D Isegi koolitaja Harald Lepistiku teade jõudis interaktiivselt meieni. Kuid mis seal ikka - kokkuvõttes oli üritus igati tore ning seetõttu tahangi oma muljeid siinkohal teiega jagada.

Kõigepealt siis toimumiskohast. Üritus leidis aset Tartus, Gen Klubis. Ürituse nimi oli PLAHVATUS ning klubi teise korruse saal oli üsna toredalt kujundatud vastavalt sellele - kõikjal olid istumiseks mugavad padjad, laval oli spetsiaalne valgustus, tagapool oli ka suur ekraan, mis küll kahjuks tehniliste viperuste tõttu lõppude lõpuks oma funktsiooni ei täitnud. Aga see selleks.
Koridoris kirjapanekujärjekorras oodates märkasin juba ka kahte kursaõde ning üht kursavenda - hiljem lisandus meiega veel kaks kursakaaslast. Teisi tuttavaid oli samuti, kuid mul oli juba ainuüksi oma kursuse üle hea meel - veendusin veelkord selles, kui õigel kohal ma ikka olen ning kui sarnaste huvidega inimestega koos õpin :)

Ürituse sisust nii palju, et tegemist oli algajate ettevõtjate suunamise ja abistamisega. Või vähemalt sain mina nii aru. Minu jaoks kujunes aga kogu asi nii südamelähedaseks just selle tõttu, et etendati läbi situatsioon, kus neli ettevõtlikku noort tahtsid luua oma ettevõtte, mis toodaks - ehteid! No okei - lõpuks läks idee juba ehtefestivali peale, aga no seal pole enam erilist vahet.
Asja tuum oli selline, et neli noort, kellest üks tegeles ehtekunsti, teine fotograafia, kolmas veebidisaini ning neljas lihtsalt organiseerimisega, otsustasid luua ettevõtte, kus nad kõik rakendust saaksid. Põhimõtteliselt tugineksid nad ehtekunstniku loomingul, kajastades seda veel omakorda kunstilistel fotodel, mis pandaks välja spetsiaalselt loodaval veebilehel. Ehted saaksid reklaami ning läheksid müügiks ning tulu oleks nii vaimne (eneseväljendus) kui ka materiaalne (rahaline kasum ehete müügist). Nelja ettevõtja rollis olid Viljandi Kultuuriakadeemia lõpetanud noored, kellest üks oli Erisaate-Tafitšuk.

Ettevõtluse alustamisega tekkivaid probleeme lahati järk-järgult ning erinevate professionaalidest nõuandjate vahepeal anti ka publikule võimalus öelda oma sõna sekka.

Loova Eesti kodulehelt võib lugeda palju häid ideid, kuid peamised mõtted, mille enda jaoks välja kirjutasin olid näiteks sellised, et ettevõtja kolm põhiküsimust pekasid olema mida, kuidas ja kellele toota. Enda jaoks peaks selgeks tegema ka eesmärgi - kas ettevõtlus rajaneb eneseväljenduse ja loomingulise naudingu või raha baasil. Eesmärk tuleks kindlasti ka suurelt läbi mõelda ehk siis kujutada enda jaoks ette ka selline situatsioon, kus loodav ettevõte on saanud tuntuks ka suures mastaabis ning on seal esinduslikul positsioonil. Üheks südamelähedaseks ideeks oli ka "piir, kus armastusest saab kaup" ehk siis see õrn valdkond, kus kunstnikul tekivad raskused oma loomingust loobumisel. Eks kõik tööd ole ju nagu oma lapsed. Kõlama jäi ka see teada-tuntud tõde, et kõik on müüdav - sõltub vaid hind. Samuti sai selgeks, et ettevõte ei saa olla nii, et tullakse kokku ja tehakse midagi - eesmärk peab/peaks tekkima siiski esimesena. Enda jaoks kirjutasin üles ka selle, et kui toode on unikaalne, nagu ka etendatud olukorras, peaks seda kindlasti rõhutama. Ja lõppu ka väike põhivalem: 3 F-i ehk siis ettevõtte (algsed) põhiinvestorid, kelleks on Friends, Fools and Family :)

Sain üht-teist kirja pandud, mõned materjalid kaasa ning hea kogemuse. Teateid selliste ürituste kohta ilmub minu postkasti iga päev - ainult võta ja vali, kuhu minna. Enamus neist on lisaks veel ka tasuta või siis tudengitele taskukohase osavõtumaksuga. Seega - üritan ka edaspidi taolistest üritustest osa võtta.

Olen seda sissekannet tegelikult juba mitu päev kirjutanud (eks ta sellepärast olegi veidi lohisev ning segane oma sõnastuse poolest: mulle meenub siinkohal vene multikas Prostakvašenist, kus kirjutati kirja ja iga loom kirjutas sinna lõigu oma muredest ja hädadaest. Tulemus oli üsna segane - täpselt nagu minu seekordne sissekanne :D) - kogu aeg on kiire kiire. Arvan, et nüüd võingi lõpetada siinkohal, kuid peagi teen sissekande ka ballist, millest on nii mõndagi rääkida...

Jäägem ootele ja olge tulbid :)
helena

Kommentaare ei ole:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...